onsdag 9 februari 2011

Israel

En faktor som påverkar förhållandet mellan en neutral part och Israel är landets skäl till agerande. Muren (där den är felplacerad), bosättningar och kontroll av palestinsk stadsplanering påverkar inte "terrorister". De ovan nämnda åtgärderna mot palestinier gör inte landet på något sätt "säkrare" utan något helt annat.

Helt klart har Israel rätt att bygga en mur runt alla sina gränser, även om det är beklagligt. Problemet med separationsbarriären är att den på många delar är placerad på icke erkänd territorium, alltså landområde som inte tillhör dem enligt officiella organ som FN.

På samma sätt genomför Israel rivningar av hus på mark som inte tillhör dem. Skälen för detta ter sig vara många, men det är omöjligt att se någon säkerhetsrisk med dessa hus. Ett exempel vore väl att Sverige på Antarktis skulle riva de byggnader som finns där och sedan flytta in egna bosättare där.

Under resan fick jag flera gånger höra om planer för en palestinsk flygplats på Västbanken. Jag har inga oficiella källor ännu men jag litar på dem som sa att problemet med flygplatsen är att Israel förbjuder en sådan byggnation. Om så nu är fallet beslutar Israel över vad som byggs på mark som inte är deras, återigen något som  inte borde påverka landets säkerhet.

Min relation till staten Israel baseras på dess handlingar. De genomför handlingar som påverkar andra människor, på motpartens mark och utan att ha någon rimlig förklaring varför de gör det. För mig låter det som om Israel är i krig med "Palestina", och i detta avseende borde det vara fullt rimligt för andra stater t.ex. Iran att stödja "Palestina". Det finns egentligen inget fredsavtal mellan den palestinska regeringen och Israel, alltså befinner de sig fortfarande i krig kom ihåg det när vi betraktar konflikten. Självmordsbombningar är kanske bara en annan slags krigsföring, olaglig, men laglighet inför internationella lagar kan väl knappast Israel åberopa?

Högst personlig anteckning, Peter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar